Arjen ajankäytön lautasmalli

Syyskauden käynnistyminen tarkoittaa monilla arkirutiineihin palaamista. Rutiinit – nuo mainio renki, vaan viheliäinen isäntänä. Uusi syyskausi voisi kuitenkin tarjota mahdollisuuden toimivien renkirutiinien säilyttämiseen ja orjuuttavien isäntärutiniien kitkemiseen. Apunasi on arjen ajankäytön lautasmalli! 

Samaan tapaan kuin perinteisessä lautasmallissa myös arjen ajankäytön lautasmallissa hahmotetaan sektoreita. Nyt tarkastelussa ovat kuitenkin ajankäytön osa-alueet. Ja niitä ”tärkeitä ravintoaineita” ajankäytössämme ovat yhteinen aika perheenä, oma aika perheenjäseninä, kotirutiinit, siirtymät, lepo ja rauhoittuminen, leikki ja liikunta, ystävät ja yhdessäolo. Hyvä arki sisältäisi kaikkia näitä, ihan rutiinisti.  

Yksittäinen tekeminen voi toteuttaa näistä sektoreista samalla kertaa useampia. Esimerkiksi perheystävien kanssa perheenä vietetty aika vaikkapa jalkapalloa potkien ja grillaten voisi toteuttaa ystävät ja yhdessäolo -kohdan lisäksi leikki ja liikunta -kohtaa. Tai lapsen vienti harrastukseen voisi, toteutustavasta riippuen, olla siirtymien ohella myös leikkiä ja liikuntaa kun matkalla pelataan yhdessä esimerkiksi rekisterikilpien keräämisen peliä tai lapsen harrastuksen aikana aikuinen käy itse lenkillä. 

Hyvä arki toteuttaa rullaavasti hyvän elämän tarpeita. Edellä kuvatut sektorit on kuitenkin olennaista pitää tasapainossa niin ettei mikään yksittäinen ala liiaksi dominoida.   

Jos elämä on pelkkiä kotirutiineja ja siirtymiä eikä lainkaan lepoa ja rauhoittumista tai yhteistä aikaa perheenä, alkavat välit kotona helposti kiristyä. Jos taas elämä on pelkkää leikkiä ja liikuntaa sekä ystäviä ja yhdessäoloa, alkaa arjen sujuvuus kärsiä nopeasti, jos kukaan ei ole käynyt ruokakaupassa tai pessyt vähään aikaan pyykkiä. 

Perhe on alati muuttuva joukko saman katon alla asuvaa väkeä. Kaikilla muun muassa ikää karttuu, mikä jo yksin vaikuttaa siihen, että ne toiveetkin ajankäytölle perheessä muuttuvat.  

 

Käykää yhdessä keskustelua siitä, kuinka isoiksi viipaleiksi tänä syksynä haluatte kunkin osa-alueen perheen ajankäytössä. Käykää keskustelua tarvittaessa esimerkiksi kotitöiden uudelleenjaosta, mikäli moni perheenjäsen haluaa paljon omaa aikaa harrastuksilleen tai ystävien kanssa. Pidemmän päälle kaikki perheessä voivat paremmin, jos yhden harteille ei kasaudu suhteessa liikaa. Arjen hallinnasta jopa perheen pienimmät oppivat näin olennaisen tärkeitä elämisen taitoja!  

Eikä se tämän syksyn malli tarvitse enää ensi keväänä olla se lautasmalli, joka kaikille maistuu. Silloin voidaan jälleen tehdä uusi päivitys juttelemalla yhdessä. 

Aikaisemmat ajankohtaiset uutiset

Johda itseäsi kuin Hercule Poirot

Toimitko työssäsi kuin Hercule Poirot? Mitä paineisempi tilanne, sitä varmimmin mestarietsivä ilmoitti kaikille osapuolille vetäytyvänsä...

Kokonaisvaltainen työergonomia

Mitä tarkoittaa ergonomia? Sana ergonomia tulee kreikan kielen sanoista työ ja luonnonlait (ergo ja nomos). Tässä työ tarkoittaa työelämässä...

Pidetään huolta työkyvystä

Suomalaisessa työelämässä ilmenee vanhaa yksioikoista suhtautumista sairaudesta aiheutuvaan työkyvyttömyyteen. ”Tulet töihin vasta, kun olet täysin...

Influenssa voi tulla kalliiksi

Tiesitkö, että terve työikäinen voi sairastaa influenssaviruksen vuoksi viikon ajan? Yhden sairauspoissaolopäivän kustannus on keskimäärin 400...

Tunnetko oman työkykyvalmentajasi?

Pihlajalinnan moniammatilliseen työterveyshuoltotiimiin kuuluu myös työkykyvalmentaja, joka toimii työterveyshuollossa sosiaalialan asiantuntija...