Det 20 år långa partnerskapet inom företagshälsovården mellan Pihlajalinna och Maansiirto Mäkelä håller de anställda friska och arbetsförmögna

I ett långvarigt företagshälsovårdssamarbete lär sig det utsedda företagshälsovårdsteamet att känna till kundföretagets utmaningar och finna lösningar på dem på ett effektivt sätt. Pihlajalinna har hjälpt schaktföretaget Harry Mäkelä Oy:s arbetstagare bland annat med besvär i stöd- och rörelseorganen ända sedan 2005.

Maansiirto Harry Mäkelä Oy, som är verksamt i Mellersta Finland och Birkaland, är specialiserad på infrastrukturbyggande, schaktningsarbete, rivning och materialåtervinning. Företaget sysselsätter cirka 100 anställda. Samarbetet med Pihlajalinna började för nästan 20 år sedan, då bägge företagen ännu var i tillväxtfasen.

– Till att börja med var Mäkelä ett familjeföretag med cirka 20 anställda. Även Pihlajalinnas serviceutbud var snävare på den tiden, och en del av företagshälsovårdstjänsterna tillhandahölls Mäkelä i form av köpta tjänster. Det gemensamma målet har dock ända från början varit att snabbt få insjuknade arbetstagare i skick, berättar företagshälsovårdare Heini-Maria Ilvonen.

Snabb hänvisning till vård påskyndar också återgången till arbete

Ilvonen har varit en del av Mäkeläs företagshälsovårdsteam sedan 2012. Företagsläkare Juha-Pekka Turpeinen utsågs till Mäkeläs företagsläkare redan när avtalet trädde i kraft 2005.  I dagens läge hör även andra läkare, skötare och fysioterapeuter i Jyväskylä och Tammerfors till Mäkeläs hälsovårdsteam.

– Ett permanent företagshälsovårdsteam är en stor fördel, för det påskyndar saker. Teamet känner till hälsoutmaningarna i vår bransch och kan reagera effektivt på dem. Vi har till exempel snabb tillgång till magnetundersökningar, och man försöker inte i onödan behandla arbetsrelaterade besvär enbart med plåster, beskriver Jarno Salminen, Mäkelä Oy:s VD.

I schaktningsföretaget arbetar bland annat maskinförare, schaktare, svetsare, montörer och demontörer samt en viss mängd kontorspersonal. Manuellt arbete utsätter en för besvär i stöd- och rörelseorganen, och därtill sker det ibland olyckor på arbetsplatsen.

– Så länge som människan går på två ben går det inte att undvika fall. Ibland krossas också fingrar eller så får man skräp i ögonen. Den snabbaste hjälpen kommer ofta från företagshälsovården, beskriver Salminen.

Fysioterapeuter hjälper att ta itu med problem med rörelseapparaten

Sjukdomar i stöd och rörelseorganen har behandlats tillsammans med Pihlajalinna vid behov, men också i förebyggande syfte. Det har till exempel ordnats ergonomirådgivning på Mäkeläs arbetsplatser. Nu planeras det en motionsgrupp som rehabiliterar och förebygger problem med rörelseapparaten under handledning av företagsfysioterapeuter.

– Tanken är att i synnerhet de som sitter mycket i maskinernas hytter ska få mer motion under arbetsdagen. Dessutom vill man ordna handledd gruppmotion utanför arbetstiden för alla intresserade, beskriver företagshälsovårdaren.

Omfattande företagshälsovårdstjänster minskar på frånvaron

Maansiirto Mäkeläs avtal om företagshälsovård är ganska omfattande. Utöver de lagstadgade tjänsterna inkluderar det bland annat laboratorieprov, bilddiagnostik, kliniska och neurofysiologiska undersökningar, EKG-undersökningar, vaccinationer, spirometriundersökningar, blodtrycksmätningar och sömnapnéundersökningar. Arbetstagarna kan också dra nytta av fysioterapeuters, företagspsykologers och arbetslivscoachers tjänster.

– Avtalet om företagshälsovård granskas vid samarbetsmöten ett par gånger om året och tillägg görs vid behov. En indikator för att utveckla samarbetet är frånvarorapporter. Betydelsen av exempelvis magnetundersökningar syns i att långvariga sjukledigheter blir kortare, beskriver Ilvonen.

En bekant läkare är ett bra stöd i svåra situationer

Företagshälsovården har också använts i utmanande situationer, såsom allvarliga insjuknanden och fall med trakasserier.

– Företagsläkarens närvaro vid nätverksmötena är av stor vikt, och när man litar på sin läkare kan man diskutera i god anda. Tillsammans har vi alltid hittat lösningar på hur arbetstagarna ska göras arbetsförmögna. Utöver rehabilitering har till exempel partiell sjukdagpenning varit ett sätt att förlänga karriärer och öka välbefinnandet, berättar verkställande direktören.

Ömsesidigt förtroende och aktivt samarbete är kärnan i ett långvarigt partnerskap

Företagshälsovårdaren tillägger att avgörandet av ärenden också påverkas av Mäkeläs egna aktiva deltagande och vilja att påverka arbetstagarnas välbefinnande.

– Man förbereder sig väl på till exempel arbetsplatsutredningar, tar tag i saker som ska utvecklas och bland annat arbetarskyddet tar väl hand om sitt ansvarsområde. Mäkelä sörjer för sina arbetstagare till och med exceptionellt mycket, och därför är det alltid trevligt att delta i möten och lätt att närma sig arbetstagarna. I fortsättningen vill vi hjälpa Mäkelä i ledningen av arbetsförmåga till exempel via appen som vi utvecklat för detta.

– Omfattande företagshälsovårdstjänster är också lockbete för nya arbetstagare, vid sidan om andra anställningsförmåner. Vi är nöjda med samarbetet med företagshälsovården, och har knappt haft något behov av att ens konkurrensutsätta tjänsteleverantörer. Alla problem har varit små och har lösts snabbt, summerar Salminen.

Blev du intresserad av Pihlajalinnas företagshälsovård? Läs mer och lämna en anbudsbegäran.

Nyheter

Resultat uppnås genom välbefinnande

Psykologisk säkerhet på arbetsplatsen är en central faktor som främjar såväl de anställdas välbefinnande som företagets resultat. Men hur skapas...

Sommarnattens dröm

Sommaren är äntligen här och vi har vaknat upp ur vinterdvalan. Ljusmängden har ökat rejält och värmen gör bra för både kropp och sinne. De ljusa...

Kvinnan, klimakteriet och arbetslivet

Ledvärk, sömnlöshet, hjärtklappning, huvudvärk, svettning? Känns det som om den höga nivån på yrkeskunskapen och kunnandet plötsligt är på väg att...

Totalergonomi i arbetet

Vad avses med ergonomi?  Ordet ergonomi kommer från grekiskans ord för arbete och naturlagar (ergo och nomos). Här avses sådant arbete som utförs i...

Fysisk ergonomi vid datorarbete

När det gäller datorarbete ser många spändhet och smärta i nacke och skuldror som en självklar och oundviklig del av arbetet. Det är viktigt att...