Ersättande arbete är ett alternativ till sjukfrånvaro  

Arbetslivet i Finland innehåller en gammal enspårig attityd till arbetsoförmåga som beror på sjukdom. ”Kom på jobb när du är helt i skick” brukar man säga, och sådan är kulturen. Även om en sjukdom eller skada gör att arbetstagarens arbetsförmåga minskar, finns en del av arbetsförmågan ofta kvar så att hen skulle kunna utföra ett arbete.

Ett ersättande arbete innebär att arbetstagaren tillfälligt utför ett annat arbete än de normala arbetsuppgifterna eftersom hen på grund av en sjukdom eller ett olycksfall inte kan utföra sina vanliga arbetsuppgifter.

Arbete istället för sjukledighet – på ett säkert sätt

Det finns ofta arbete som är ogjort på en arbetsplats. Genom att se på situationen kreativt och fördomsfritt kan man hitta bra och meningsfulla lösningar. Varaktigheten för det ersättande arbetet fastställs efter behov och den kan variera väldigt mycket, men det ersättande arbetet är avsett som en tillfällig lösning och ett alternativ till sjukfrånvaro eller när återhämtningen har framskridit.

Det ersättande arbetet måste motsvara arbetstagarens kunnande och fysiska förutsättningar. Arbetssäkerheten ska uppfyllas i det ersättande arbetet. Arbetstagarens arbetsolycksfallsförsäkring är i kraft när arbetstagaren utför ett ersättande arbete samt när arbetstagaren avbryter sin sjukfrånvaro och återvänder till arbetet tidigare än planerat.

Från utmaningar till gemensamma lösningar

När det gäller ersättande arbete uppstår ofta diskussionen om huruvida det är obligatoriskt för arbetstagaren och om det behöver inkluderas i kollektivavtalet. Utgångspunkten är att en arbetstagare som har ett arbetsförhållande är skyldig att arbeta och arbetsgivaren är skyldig att betala lön för arbetet.

Enligt arbetsavtalslagen har en person som med ett läkarintyg blir borta från jobbet på grund av sjukdom rätt till lön för sjukdomstiden. Sjukförsäkringslagen i sin tur förutsätter att en person som får sjukdagpenning på grund av sjukdom inte klarar av sitt eget arbete eller ett nära jämförbart arbete. Ur ett arbetsjuridiskt perspektiv har arbetsgivaren arbetsledningsrätt att ge arbetstagaren arbetsuppgifter som passar hen och hens arbetsförmåga.

Den bästa lösningen uppnås när arbetstagaren och arbetsgivaren kommer överens om arbetsarrangemangen i samförstånd. När det finns vilja och god praxis på arbetsplatsen, kan arbetet utformas mellan arbetstagaren och chefen utan att företagshälsovården behöver delta.

Samarbete är det bästa för alla

På arbetsplatsen diskuterar man i samråd och kommer överens med olika parter och med företagshälsovården om en bra och fungerande modell för ersättande arbete.

Det finns fördelar med ersättande arbete både för arbetstagaren och arbetsgivaren. Arbetstagaren lär sig nya färdigheter och arbetssätt i de nya arbetsuppgifterna i det ersättande arbetet. För det ersättande arbetet betalas den lön som arbetstagaren får för sitt egentliga arbete och som är bättre än den sociala förmånen.

Att delta i arbetslivet är i sig bra för hälsan. Ur nationalekonomisk synpunkt främjar allt arbete – även en mindre arbetsinsats – produktiviteten och är lönsamt jämfört med att arbetstagaren inte arbetar alls.

Företagshälsovårdens roll när det gäller ersättande arbete:

  • Planerar tillsammans med arbetsplatsen de praktiska arrangemangen som gäller det ersättande arbetet
  • Gör en bedömning av arbetsförmågan och bedömer även alltid om arbetstagaren klarar av ett ersättande arbete.
  • Gör en beskrivning av arbetsbegränsningarna, vilket slags arbete arbetstagaren klarar av trots sjukdomen utan att återhämtningen eller hälsotillståndet äventyras.


Arbetsgivaren är ansvarig för att:

  • upprätta beskrivningar av förhållningsregler och praxis som inkluderas i anvisningarna som gäller sjukfrånvaro.
  • utse alternativen bland ersättande arbeten.
  • komma överens om en modell för ersättande arbete med arbetstagarnas representanter. På så sätt undviker man missuppfattningar och missbruk kring förfarandet.
  • se till att det ersättande arbetet är meningsfullt och motsvarar arbetstagarens kunnande.
  • vid behov hålla kontakt med arbetstagaren och företagshälsovården.
  • erbjuda coachning för chefer, för att införandet av modellen ska lyckas bra. Vid coachningen bör man gå igenom hur det ersättande arbetet tillämpas i praktiken samt motiveringarna för det extra chefsarbete som det ersättande arbetet medför.


Förväntningar på arbetstagaren gällande ersättande arbete:

  • en öppen och aktiv attityd till ersättande arbete
  • samtycker till eventuellt ersättande arbete
  • upprätthåller kontakten med chefen och företagshälsovården enligt behov och om situationen förändras under det ersättande arbetet.

 

Tuomas Kopperoinen, Specialist inom företagshälsovården, utvecklingsöverläkare

 

 

Begär en offert på företagshälsovårdstjänster

Pihlajalinnas kundorienterade verksamhetsmodell som baserar sig på behov genererar hälsa och arbetsförmåga kostnadseffektivt. En högklassig och förebyggande företagshälsovård baserar sig på en ingående kännedom om arbetsplatsen. Kontakta oss så skickar vi dig en skräddarsydd offert.

Läs mer och begär en offert 

Nyheter

Resultat uppnås genom välbefinnande

Psykologisk säkerhet på arbetsplatsen är en central faktor som främjar såväl de anställdas välbefinnande som företagets resultat. Men hur skapas...

Sommarnattens dröm

Sommaren är äntligen här och vi har vaknat upp ur vinterdvalan. Ljusmängden har ökat rejält och värmen gör bra för både kropp och sinne. De ljusa...

Kvinnan, klimakteriet och arbetslivet

Ledvärk, sömnlöshet, hjärtklappning, huvudvärk, svettning? Känns det som om den höga nivån på yrkeskunskapen och kunnandet plötsligt är på väg att...

Totalergonomi i arbetet

Vad avses med ergonomi?  Ordet ergonomi kommer från grekiskans ord för arbete och naturlagar (ergo och nomos). Här avses sådant arbete som utförs i...

Fysisk ergonomi vid datorarbete

När det gäller datorarbete ser många spändhet och smärta i nacke och skuldror som en självklar och oundviklig del av arbetet. Det är viktigt att...

För en bra TULE-hälsa

Avsikten med den här texten är att reda ut begreppen på den spelplan där vi – kundorganisationerna, företagshälsovården och andra aktörer –...