Arbetslivet kräver ständig koncentration och effektivitet, men utan tillräcklig återhämtning ökar belastningen och prestationsförmågan försämras. Enligt forskningen kan även korta pauser under arbetsdagen sänka blodtrycket, minska stresshormonerna i kroppen och förbättra den kognitiva prestationsförmågan. Ju större arbetsbelastning och brådska, desto viktigare är minipauserna.
En minipaus är en kort paus på mellan 30 sekunder och några minuter som kan genomföras vid arbetsplatsen när du arbetar. Enligt forskningen är det bra att ta flera korta pauser under arbetsdagen eller arbetsskiftet. En minipaus kan till exempel vara en andningsövning, att stretcha, titta ut genom fönstret eller ta en liten promenad.
Vilken nytta har organisationen av minipauser?
- De höjer arbetseffektiviteten och koncentrationsförmågan
Regelbundna pauser förbättrar hjärnans funktionsförmåga och hjälper till att upprätthålla koncentrationsförmågan under hela dagen. En pigg arbetstagare gör också färre fel.
- De minskar stressen och förbättrar återhämtningen
Minipauserna hjälper till att minska stressen och förebygger utmattning. De stöder återhämtningen redan under arbetsdagen, vilket förbättrar orken på lång sikt.
- De förebygger besvär i rörelseorganen
Särskilt vid sittande arbete kan ensidiga arbetsställningar orsaka muskelspänningar och smärtor. Återhämtningsmotion, det vill säga korta pausrörelser som utförs under arbetet kan minska trötthets- och belastningssymtom samt balansera belastningen i arbetet.
- De minskar sjukfrånvaron
Regelbundna pauser i arbetet minskar den fysiska och psykiska belastningen, vilket hjälper till att förebygga yrkessjukdomar såsom besvär i rörelseorganen och stressymtom. När de anställda hålls pigga upprätthålls arbetsförmågan en längre tid och sjukfrånvaron minskar.
Gör minipauserna till en del av vardagen i ert företag
En kort återhämtande paus från arbetet kan bara ta en stund och den kan genomföras på många olika sätt.
En minipaus kan vara en lugnande andningsövning, stretching eller en aktiv rörelse eller promenad som höjer energinivån. Den kan också vara en social stund såsom en kort pratstund med en arbetskamrat.
Det viktigaste är att hitta sätt som passar en själv och arbetsgemenskapen och som stöder återhämtningen och piggar upp under arbetsdagen.
För att minipauserna ska bli en del av arbetsgemenskapen, lönar det sig att planera in dem som en del av arbetsdagen.
- Gör en tidtabell: Planera in minipauserna i kalendern med 30–60 minuters mellanrum.
- Påminn: Använd appar eller en timer för att påminna om pauserna.
- Uppmuntra: Skapa en kultur i arbetsgemenskapen där minipauserna utgör en del av vardagen.
Du kan också ge Pihlajalinnas guide för minipauser till dina anställda, i den hittar du exempel på praktiska övningar.
Vill du utveckla arbetshälsan i din organisation?
Pihlajalinna känner till arbetet och de som utför det – vi förstår hur olika arbetsmiljöer och -uppgifter påverkar välbefinnandet. Experterna inom Pihlajalinna Företagshälsovård hjälper dig att planera lösningar som stöder dina anställdas ork och välbefinnande. Kontakta oss så bygger vi tillsammans upp en välmående arbetsgemenskap!