Nainen, vaihdevuodet ja työelämä

Nivelkipuja, unettomuutta, sydämentykytystä, päänsärkyä, hikoilua? Tuntuuko, että rautainen ammattitaito ja osaaminen ovat yhtäkkiä katoamassa ja ammatillinen itsetunto laskussa?
Kaikkia näitä tai yksittäisiä oireita ja alakuloa voi alkaa ilmaantua keski-ikäiselle naiselle kuin tyhjästä. Mutta moni pistää oireet elämäntilanteen tai ikääntymisen piikkiin, eikä tule ajatelleeksi, että oireet voisivat liittyä vaihdevuosiin.

 

Suomalainen nainen kohtaa vaihdevuodet keskimäärin viisikymppisenä, mutta estrogeenituotanto alkaa hiipua vähitellen jo vuosia ennen varsinaista menopaussia. Silloin puhutaan premenopaussista eli esivaihdevuosista. Esivaihdevuosien oireita ei aina ole helppo itse tunnistaa ja potilas voi hakeutua vastaanotolle esimerkiksi unettomuuden vuoksi, mikä alkaa haittaamaan jo elämänlaatua ja työssä jaksamista. Keskimäärin vaihdevuosioireet kestävätkin 7,5 vuotta, ja harva nainen kohtaa vaihdevuodet ilman mitään oireita.

Työelämässä luovitaan vaihdevuosien keskellä

Mitä jokaisessa työpaikassa olisi hyvä ymmärtää vaihdevuosien vaikutuksista naisen elämään?  Parhaimmillaan vaihdevuosista voi aueta uusi, antoisa elämänvaihe, jolloin on mahdollisuus pysähtyä omien tarpeiden ja toiveiden äärelle ja pohtia, mihin omaa aikaansa ja energiaansa haluaa käyttää ja mihin ei. Toisaalta vaihdevuosioireet voivat myös heikentää hyvinvointia, elämänlaatua ja työkykyä merkittävästi.

Vaihdevuosioireiden kirjo onkin laaja. Yleisimpiä oireita ovat kuumat aallot, nivel- ja lihaskivut, ärtyneisyys ja unihäiriöt. Erityisesti vuorotyö ja vaihdevuodet ovat usein haastava yhdistelmä. Epäsäännöllinen unirytmi ja vaihdevuosiin tyypillisesti liittyvä aamuyön heräily heikentävät jaksamista ja työkykyä entisestään. Jatkuva unen puute puolestaan heikentää keskittymiskykyä, laskee mielialaa ja lisää ärtyisyyttä. Hyvällä työvuorosuunnittelulla voidaan tukea palautumista. Lyhyt vuorokierto auttaa pitämään kiinni mahdollisimman säännöllisestä vuorokausirytmistä ja yhden yövuoron tekeminen kerrallaan kahden tai kolmen peräkkäisen yövuoron sijaan helpottaa palautumista. Aikaisen aamuvuoron jälkeen päiväunet tukevat myös jaksamista, kunhan muistaa pitää ne lyhyinä, korkeintaan puolen tunnin mittaisina torkkuina.

Työpaikalla vaihdevuosioireita voi olla vaikea ottaa puheeksi, vaikka vaihdevuosioireet vaikuttavat monesti keskeisesti työntekoon. Tietoa ja avointa keskustelua kaivataankin lisää, jotta ymmärrys vaihdevuosista kasvaa niin työelämässä kuin kaikkialla yhteiskunnassamme. Miten jaksat, miten voit, ovat arkisia kysymyksiä, jotka mahdollistavat keskustelun avaamisen myös vaihdevuosista. Kun vaihdevuosioireiden kanssa ei tarvitse jäädä yksin ja niihin saa apua ja tukea, niin aikuiselämän antoisin, tuotteliain ja luovin elämänvaihe pääsee alkamaan.

 

Työterveys auttaa vaihdevuosioireiden tunnistamisessa

Vaihdevuosien alkamisikä on yksilöllinen, ja vaihdevuosioireet tulevat usein yllättäen ja pyytämättä keskellä elämää. Unettomuutta, alakuloa ja epämääräisiä särkyjä ei moni osaa heti yhdistää vaihdevuosiin. Epämääräisetkin oireet kannattaa ottaa puheeksi työterveyslääkärin tai -hoitajan vastaanotolla, sillä vaihdevuosioireita voidaan helpottaa monin tavoin ja näin helpottaa tilannetta.

Oireiden tunnustaminen ja oikea-aikaisen hoidon aloittaminen on tärkeää myös työkyvyn ja työhyvinvoinnin näkökulmasta. Vaihdevuodet on ensimmäistä kertaa kirjattu Suomen hallitusohjelmaan. Vaihdevuosioireiden tunnistamista ja vaihdevuosi-ikäisten naisten työkyvyn tukemista halutaan tehostaa työterveydessä ja meillä Pihlajalinnassa tavoitteemme on, että kaikki työkykyriskit tunnistetaan ja niiden syihin puututaan.

 

Pidämme huolta

Omaan hyvinvointiin ja jaksamiseen on kaikkinensa hyvä kiinnittää erityistä huomiota ja omaan itseen kannattaa suhtautua lempeydellä. On hyvä pysähtyä miettimään, miten viihdyn töissä, mitkä asiat auttavat palautumaan työpäivän aikana, mistä saan virtaa työpäivän jälkeen? Vapaa-ajan suorittamisesta on hyvä luopua viimeistään nyt ja antaa luovuuden kukkia. Tanssi, maalaaminen, käsityöt, kirjoittaminen, liikunta, ystävien tapaaminen, tee sitä, mitä rakastat. Rankan treenin sijaan luonnossa liikkuminen tai vaikkapa puutarhatöiden tekeminen elvyttävät usein paremmin sekä mieltä että kehoa. Älä jää vaihdevuosioireiden kanssa yksin, sillä niihin on saatavissa apua.

Veera Lange
Palveluvastaava, Mielen Pihlajalinna
Asiantuntijatason CBT-I unettomuusterapeutti (SUS)

 

Lue lisää aiheesta:
Vaihdevuosioireiden takia ei kannata sinnitellä
Kohti vaihdevuosia – Tunnista ja helpota esivaihdevuosioireitasi
Esivaihdevuodet eli premenopaussi

Ajanvaraus

Haittaavatko esivaihdevuosiin viittaavat oireet elämänlaatuasi? Epämääräisetkin oireet kannattaa ottaa puheeksi työterveyslääkärin tai -hoitajan vastaanotolla, sillä vaihdevuosioireita voidaan helpottaa monin tavoin ja näin helpottaa tilannetta. Varaa aika tästä.


Vaihdevuosien asiantuntijapalvelut Pihlajalinnassa

 

Etsitkö yrityksellesi työterveyskumppania? Pyydä tarjous työterveyspalveluista.

Pihlajalinnan asiakaslähtöinen ja tarpeisiin perustuva toimintamalli saa aikaan terveyttä ja työkykyä kustannustehokkaasti. Laadukas ja ennaltaehkäisevä työterveystoiminta perustuu työpaikan tuntemiseen.Ota meihin yhteyttä, annamme sinulle tarjouksen. 

Tutustu työterveyspalveluihin

Jätä tarjouspyyntö

Aikaisemmat ajankohtaiset uutiset

Johda itseäsi kuin Hercule Poirot

Toimitko työssäsi kuin Hercule Poirot? Mitä paineisempi tilanne, sitä varmimmin mestarietsivä ilmoitti kaikille osapuolille vetäytyvänsä...

Kokonaisvaltainen työergonomia

Mitä tarkoittaa ergonomia? Sana ergonomia tulee kreikan kielen sanoista työ ja luonnonlait (ergo ja nomos). Tässä työ tarkoittaa työelämässä...

Pidetään huolta työkyvystä

Suomalaisessa työelämässä ilmenee vanhaa yksioikoista suhtautumista sairaudesta aiheutuvaan työkyvyttömyyteen. ”Tulet töihin vasta, kun olet täysin...

Influenssa voi tulla kalliiksi

Tiesitkö, että terve työikäinen voi sairastaa influenssaviruksen vuoksi viikon ajan? Yhden sairauspoissaolopäivän kustannus on keskimäärin 400...

Tunnetko oman työkykyvalmentajasi?

Pihlajalinnan moniammatilliseen työterveyshuoltotiimiin kuuluu myös työkykyvalmentaja, joka toimii työterveyshuollossa sosiaalialan asiantuntija...