På sommaren får hjärnan återhämta sig

Som företagspsykolog märker jag år efter år att människor vill ha motvikt till mörker och kyla på sommaren. Om sommaren visar sig vara kylig och regnig blir mottagningarna hos företagspsykologerna överbelastade redan tidigare på hösten medan den värsta klientrusningen efter en varm sommar sker först när mörkret blir mer påtagligt efter höstloven.

Vårt psykiska välbefinnande påverkas helt klart av vädret – om vi inte använder oss av färdigheter i självledarskap och lite förhandsplanering. Det lönar sig att stanna upp och lyssna vad du förväntar dig av sommaren. Vad tänker du på när du hör ordparet ”en bra sommar”?

Vi tillbringar sommaren på olika sätt, vissa har semester och andra jobbar. En bra sommar kräver nödvändigtvis inte en månads semester i värmebölja utan vi kan själv påverka hjärnans återhämtning. Man kan uppleva sommarens uppfriskande effekt oavsett väder.

Se till att du får variation

En bra sommar för hjärnan innebär variationer i aktivitet och passivitet och detta kommer från ett inre behov. För att uppnå variation behövs inga stimulerande eller lugnande medel. Det kan pigga upp att byta miljö om vardagen har sett likadan ut. Å andra sidan behöver du kanske dagar som ser likadana ut och lugna nätter om din vardag har varit hektisk. Lyssna på vad du behöver – att spendera regniga dagar inomhus med sudoku kan vara lika bra som spontana utflykter.

När sommaren kommer lönar det sig att vara planmässig så att hjärnan kan landa i lugnare dagar. Om du har semester på sommaren, kom åtminstone ihåg dessa saker:

  1. Skriv ner dina lösenord innan du stänger datorn.
  2. Gör en lista över arbetsuppgifter som du ska ta tag i efter semestern.
  3. Släpp arbetet psykiskt.

Låt semestern vara en motsats till dina arbetsdagar: Om du har ett ansvarsfullt arbete kan du släppa taget på semestern. Om dina arbetsdagar är fyllda med deadlines, fyll inte din sommar med schemalagda dagar utan lämna utrymme för oväntade händelser.

Men om jag måste jobba på sommaren? Många av oss har semester utanför de sedvanliga semestermånaderna eller så har vi inte ännu samlat in tillräckligt med semesterdagar. Man kan också njuta av sommaren på jobbet och istället variera rutinerna. Tänk om du cyklade till jobbet längs en landskapsrutt eller hämtade en glass på lunchpausen? Kan du flytta ut hemmakontoret eller njuta av ett uppfriskande sommarregn i ansiktet på kaffepausen?

Det är också bra att vara medveten om att långa veckoslut kan föra med sig samma fördelar som en längre sammanhängande semester. Det lönar sig att ta lite små avbrott på sommaren för att hjärnan ska få den variation och vila som den behöver. Det är också viktigt att se till att man i något skede av året får en längre paus från arbetet.

En mjuk återgång till arbetet

Att återgå till arbetet är inte alltid så roligt även om man är utvilad efter semestern. Därför lönar det sig att planera återgången till arbetet så att det belastar så lite som möjligt. Sträva efter att ställa in din inre klocka till en ny rytm en vecka innan semestern tar slut om din dygnsrytm har ändrat under sommaren. För morgonpigga personer behöver det inte vara några problem med att vakna upp efter att par morgnar på jobbet medan kvällspigga personer bör komma ihåg att man kan tidigarelägga sömnrytmen 15 minuter per dygn.

Om möjligt bör du påbörja arbetsveckan med en lite kortare vecka så att hjärnan får mer tid att vänja sig vid den nya vardagen. Återgången till arbetet kan gå lite trögt för var och en av oss så vi kan komma överens på arbetsplatsen att ge kollegorna ro att återgå till arbetet: Inga brådskande beslut eller fulla kalendrar första dagen utan alla ska få tid på sig att hitta sina lösenordslappar och återkalla hur filen ska bifogas e-posten. När man får en mjuk start, syns semesterns återhämtande effekt längre.

Sätt inte press på sommaren

Det lönar sig inte att i förhand grubbla på om man lyckas återhämta sig på sommaren. Man kan bli besviken om väderleksrapporten inte lovar solsken på den lediga dagen men sommaren kan föra med sig uppfriskande variation oavsett väder – en bra sommar utformas av att man fyller de inre behoven, inte av yttre faktorer. Om dina steg inte känns lättare på hösten bör du diskutera med din chef om alternativ för att lösa situationen. Om det är ditt tillstånd som behöver en lösning kan företagsskötaren hjälpa dig. Det är möjligt att tillsammans hitta lösningar så att vardagen och arbetet sätter sig på rätt spår.

 

Vi tar hand om er även på sommaren

Pihlajalinna företagshälsovård tar hand om arbetstagarna även på sommaren. Om ditt sinne verkar fyllas av åskmoln och er organisation har Sinnesro- linjen i bruk, kan du vara i kontakt dit med låg tröskel.

Goda sommardagar,
Susanna Paarlahti
Servicechef för företagshälsopsykologi

Låt inte ditt insjuknande förstöra sommarsemestern – Pihlajalinna distansmottagning betjänar dygnet runt!

Ögoninflammation, allergisymtom, insektsbett och många andra somriga besvär kan åtgärdas behändigt på distans. I företagshälsovårdens avtal ingår ofta distanstjänster, vilka är ett enkelt och bra sätt att sköta många brådskande och icke-brådskande ärenden utan att behöva köa eller besöka verksamhetsstället. Om situationen kräver mer specifika undersökningar skriver distansmottagningen en remiss till fortsatta undersökningar.

– På distansmottagningen får du snabb, tillförlitlig och personlig hjälp för dina besvär – på distansmottagningen får du service av trevliga och sakkunniga läkare och skötare, liksom på Pihlajalinnas övriga verksamhetsställen, säger Eeva Tukiainen, servicechef på Pihlajalinnas distansklinik. Läs mer här!

 

Avvikande öppettider under sommaren

Pihlajalinnas verksamhetsställen har avvikande öppettider under sommaren. Du hittar de avvikande öppettiderna per verksamhetsställe på adressen Pihlajalinna.fi.

 

Nyheter

Resultat uppnås genom välbefinnande

Psykologisk säkerhet på arbetsplatsen är en central faktor som främjar såväl de anställdas välbefinnande som företagets resultat. Men hur skapas...

Sommarnattens dröm

Sommaren är äntligen här och vi har vaknat upp ur vinterdvalan. Ljusmängden har ökat rejält och värmen gör bra för både kropp och sinne. De ljusa...

Kvinnan, klimakteriet och arbetslivet

Ledvärk, sömnlöshet, hjärtklappning, huvudvärk, svettning? Känns det som om den höga nivån på yrkeskunskapen och kunnandet plötsligt är på väg att...

Totalergonomi i arbetet

Vad avses med ergonomi?  Ordet ergonomi kommer från grekiskans ord för arbete och naturlagar (ergo och nomos). Här avses sådant arbete som utförs i...

Fysisk ergonomi vid datorarbete

När det gäller datorarbete ser många spändhet och smärta i nacke och skuldror som en självklar och oundviklig del av arbetet. Det är viktigt att...

För en bra TULE-hälsa

Avsikten med den här texten är att reda ut begreppen på den spelplan där vi – kundorganisationerna, företagshälsovården och andra aktörer –...