Rauhallinen mieli on tänä päivänä tärkeä työelämätaito, joka auttaa rakentamaan turvallista ilmapiiriä ja ehkäisemään turhia konflikteja. Työterveyspsykologian palvelupäällikkö Susanna Paarlahti kertoo, miten maadoitamme oman reaktiomme konfliktitilanteissa ja rauhoitamme tilannetta.
Mielen toiminta uhkaavissa tilanteissa – mieli ammentaa menneestä
Poikkeusoloista on kulunut vasta viisi vuotta. Eristyksissä ja peloissaan olosta syntynyttä ahdistusta ei ollut ehditty kulttuurissamme vielä kunnolla sulatella, kun hyökkäyssota syttyi, ja kokonaan uusi turvallisuusuhka nousi mieliimme käsiteltäväksi. Alettiin käyttäytyä huonommin, koska hirvitti. Ja tämä ilmiö tuli myös suomalaisille työpaikoille.
Ihmisen mieli toimii vähän kuin ennakoiva tekstinsyöttö: se täydentää puuttuvat yksityiskohdat ja muuntaa ennakointiinsa sopimattomat yksityiskohdat toisiksi. Tällainen mekanismi voi tuottaa kokemuksen siitä, että työpaikalla on työpaikkakiusaamista, vaikka todellisuudessa siellä olisi toinen säikähtänyt ja turvaton lajitoveri. Hänen katseensa voi näyttää hurjistuneelta, muttei sen vuoksi, että hän näkisi minussa kiusattavan, vaan sen vuoksi, että hänkin näkee minussa uhan turvallisuuden tunteelleen.
Minä taas en näe tilannetta lainkaan niin, ja näin on välillemme jo konflikti käynnistymässä.
Alan ehkä googlailla työpaikkakiusaamisesta täydentääkseni ennakoivaa tekstinsyöttöäni, ja ympäristössä poimitaan sanattomanakin siirtyvä viestini empaattisesti: täällä kiusataan.
Muutkin työyhteisössä alkavat nähdä asioita tämän tulkinnan läpi.
Mielen rauhoittaminen – tärkeä työelämätaito
Rauhantyö voi ensi alkuun kuulostaa kylmän sodan vuosien idealismilta, mutta väitän, että tänä päivänä se voisi myös olla mielenterveyden edistämistä. Perustelen väitteeni.
Jos opimme rauhoittamaan omaa mieltämme, saamme myös autonomisen hermostomme palauttamaan elimistömme, mukaan luettuna aivojemme, toiminnan jälleen siihen normaaliuden tilaan, jossa on mahdollista hyödyntää viimeksi opittuja tietoja ja taitoja.
Jos emme opi rauhoittamaan omaa mieltämme, jatkamme selviytymismoodissa kivikautta edeltävän evoluution eväin: pakene tai iske, muuten elollesi tulee piste.
Tässä moodissa työpäivän läpi kulkeminen tarkoittaa sokeutumista sille mahdollisuudelle, että toinen lajitoveri voisi tuoda turvaa. Saatamme syventää noidankehää työpaikan ilmapiirin osalta huomaamattamme.
Toistojen kautta kohti turvallista työilmapiiriä
Tilanteita ilman muuta on, jolloin esihenkilön tulee puuttua huonoon käytökseen, selvittää kiusaamisväitettä tai toteuttaa työjärjestelyjä konfliktiasetelman ratkaisemiseksi.
Mutta väitän, että vielä useammin on niitä tilanteita, jolloin meistä kukin voi rauhoittaa tunnelmaa ja ehkäistä emootioiden eskalaatiota pehmittämällä omaa katsetta, lämmittämällä omaa äänenpainoa, hengittämällä rauhallisesti ulos ja käyttämällä ystävällistä ilmaisua.
Toistuessaan nämäkin viestit vahvistavat toivoamme siitä, että kaveri ei jätä ja yhdessä voimme tälläkin hetkellä rakentaa mahdollisuuksien tulevaisuutta.
Haluatko kehittää työyhteisösi vuorovaikutusta ja ehkäistä konfliktitilanteita? Pihlajalinna Työterveyden palveluilla voidaan vahvistaa työyhteisön psykologista turvallisuutta. Kysy lisää työterveystiimiltäsi.
Lue myös
Pyydä tarjous työterveyspalveluista
Haluatko kuulla, miten voimme tukea teidän työyhteisönne hyvinvointia? Rakennetaan yhdessä työterveysratkaisu, joka pitää sekä kehon että mielen kunnossa. Tutustu Pihlajalinnan työterveyspalveluihin