Yrityksen päihdeohjelma

Päihdeohjelma auttaa ehkäisemään päihdehaittoja työpaikalla, edistää työhyvinvointia ja tukee työnantajan lakisääteisiä velvoitteita. Pihlajalinna Työterveys tarjoaa selkeän toimintamallin tueksi myös asiantuntijaverkoston, jotta työpaikka ei jää ongelmien ratkomisessa yksin. 

 

Mikä on päihdeohjelma?

Päihdeohjelma on työpaikan yhteisesti sovittu toimintasuunnitelma, joka ohjaa päihteiden käytön ehkäisyä, riskien tunnistamista ja ongelmatilanteisiin puuttumista.  

Päihdeohjelma määrittelee työnantajan, esihenkilöiden ja työntekijöiden roolit päihdehaittojen ennaltaehkäisyssä sekä tarjoaa selkeät toimintamallit esimerkiksi päihde-epäilyjen käsittelyyn, hoitoonohjaukseen ja testaukseen liittyen.  

Päihdeohjelman tavoitteena on edistää työyhteisön hyvinvointia, turvallisuutta ja tuottavuutta sekä varmistaa, että toiminta on lainsäädännön mukaista ja tasapuolista. Ajantasainen ja hyvin jalkautettu päihdeohjelma tukee avoimuutta ja matalan kynnyksen puuttumista päihdehaittoihin. 

Lue myös: Miksi yrityksen päihdeohjelma olisi hyvä päivittää? 

 

Onko päihdeohjelma pakollinen?

Suomessa päihdeohjelman laatiminen on työnantajille erittäin suositeltavaa ja osin velvoittavaa. Työturvallisuuslaki edellyttää, että työnantaja huolehtii työntekijöiden turvallisuudesta ja terveydestä työpaikalla, mikä kattaa myös päihteiden käytön aiheuttamat riskit.  

Päihdeohjelma on pakollinen työpaikoilla, joissa tehdään huumausainetestejä ennen työsuhteen alkamista, ja erittäin suositeltu myös muille työpaikoille. Lisäksi työterveyshuoltolain mukaan päihdehaittojen ehkäisy kuuluu osaksi työterveyshuollon tehtäviä.  

Selkeä päihdeohjelma varmistaa, että työnantaja toimii lain edellyttämällä tavalla, tukee työhyvinvointia ja ehkäisee oikeudellisia riskejä. 

 

Päihdeohjelman hyödyt yritykselle

  • Sairauspoissaolojen ja työkyvyttömyyden vähentyminen: Varhainen puuttuminen ehkäisee pitkittyneitä poissaoloja. 
  • Työturvallisuuden parantaminen: Päihdehaittojen ehkäisy vähentää työtapaturmia ja vaaratilanteita. 
  • Työyhteisön ilmapiirin ja luottamuksen vahvistaminen: Selkeät toimintamallit lisäävät avoimuutta, luottamusta ja oikeudenmukaisuutta. 
  • Tuottavuuden kasvu: Työkykyiset ja hyvinvoivat työntekijät ovat motivoituneempia ja tehokkaampia. 
  • Lakivelvoitteiden täyttäminen: Päihdeohjelma auttaa täyttämään työturvallisuus- ja työterveyshuollon vaatimukset. 
  • Maineenhallinta: Vastuullinen päihdeohjelma tukee työnantajakuvaa ja lisää houkuttelevuutta työnhakijoiden silmissä. 

 

Päihdeohjelman hyödyt työntekijälle

  • Hyvinvoinnin edistäminen: Ennaltaehkäisy ja varhainen puuttuminen auttavat säilyttämään terveyden ja työkyvyn. 
  • Matalan kynnyksen tuki: Päihdeohjelma rohkaisee hakemaan apua varhaisessa vaiheessa ilman leimautumisen pelkoa. 
  • Avoin toimintakulttuuri: Selkeät toimintamallit takaavat tasapuolisen kohtelun ja ennaltaehkäisevät syrjintää. 
  • Turvallinen työympäristö: Päihteettömyys vähentää tapaturmariskejä ja lisää kaikkien työturvallisuutta. 
  • Luottamuksen vahvistaminen: Tieto siitä, että ongelmatilanteisiin suhtaudutaan rakentavasti, lisää työyhteisön keskinäistä luottamusta. 

Lue myös: Työpaikan päihdeongelmat – yleisyys ja kustannukset 

 

Mitä päihdeohjelma sisältää?

Päihdeohjelma voi sisältää kattavia käytäntöjä ja tukitoimia päihdehaittojen ehkäisemiseksi ja hallitsemiseksi työpaikalla. Esimerkkejä sisällöstä: 

  • Toimintamallit päihde-epäilyihin: Ohjeistus siitä, miten toimitaan, jos herää huoli työntekijän päihteiden käytöstä tai miten toimia akuutissa päihtymysepäilyssä. 
  • Hoitoonohjauskäytännöt: Selkeä prosessi, jossa tarjotaan mahdollisuus moniammatilliseen tuettuun hoitoon ennen kurinpidollisia toimia. 
  • Testauskäytännöt: Laittomien päihteiden ja alkoholin testaamiseen liittyvät ohjeet, suostumuskäytännöt ja testauksen järjestäminen, kuten esimerkiksi porttipuhallutukset. 
  • Esihenkilöiden koulutus: Koulutukset varhaisen tunnistamisen ja puheeksi ottamisen tueksi. 
  • Ennaltaehkäisytoimenpiteet: Päihdehaittojen ehkäisy osana työhyvinvointiohjelmia, esimerkiksi kampanjat ja tietoiskut. 
  • Seuranta ja arviointi: Miten päihdeohjelman toimivuutta arvioidaan ja päivitetään. 

 

Kuinka päihdeohjelma tehdään ja kuinka työterveys voi siinä auttaa?

Päihdeohjelma laaditaan suunnitelmallisesti yhteistyössä johdon, esihenkilöiden ja työterveyshuollon kanssa. Ensimmäiseksi määritellään tavoitteet ja toimintaperiaatteet, kuten ennaltaehkäisyyn ja varhaiseen puuttumiseen liittyvät käytännöt.  

Pihlajalinna Työterveys voi auttaa päihdeohjelman rakentamisessa tarjoamalla asiantuntijatukea ohjeistusten laatimiseen, riskien arviointiin ja testauskäytäntöjen suunnitteluun. Lisäksi työterveys osallistuu esihenkilöiden kouluttamiseen, tukee hoitoonohjauksen järjestämisessä ja tarjoaa työyhteisölle ennaltaehkäiseviä kampanjoita ja materiaaleja. Hyvin laadittu päihdeohjelma on käytännönläheinen, selkeä ja säännöllisesti päivitettävä osa työpaikan hyvinvointistrategiaa. 

Lue myös: Riippuvuusoireiden hallintaan saaminen on sekä työntekijän että työnantajan etu 

 

Hoitoonohjauskäytännöt ovat suunnitelmallista puuttumista päihdeongelmiin

Pihlajalinna Työterveyden mallissa päihdehaittoihin puututaan suunnitelmallisesti ja lainmukaisesti. Yritykselle tämä tarkoittaa, että tilanteet hoidetaan asiantuntevasti työterveyden ja esihenkilöiden yhteistyönä. 

Pihlajalinnan malli kattaa hoitositoumuksen ohjeistuksen, työkykyarviot ja myös etäpalvelut, kuten lyhytterapian. Lisäksi saatavilla on päihdetyöhön erikoistuneiden konsulttien tuki, joka takaa, että työpaikka ei jää yksin vaikeiden tilanteiden kanssa. Tavoitteena on yhdenmukainen ja luotettava toimintatapa, joka suojaa sekä työntekijää että työnantajaa. 

On tärkeää erottaa toisistaan hoitoon ohjaaminen ja hoitositoumuksen tekeminen, jota puhekielessä kutsutaan hoitoonohjaukseksi. Yleinen ohjaus hoitoon perustuu vapaaehtoisuuteen, kun taas hoitositoumus on juridisesti sitova menettely.  

Tyypillisesti hoitositoumukseen päädytään, kun työpaikalla on havaittu konkreettinen päihdehaittatilanne. Salassapitovelvollisuuden vuoksi työterveys ei voi ehdottaa hoitositoumuksen tekemistä, vaan tämä ehdotus on tultava työntekijältä tai työnantajalta suoraan. 

 

Haluatko ajantasaisen päihdeohjelman?

Pihlajalinnassa räätälöimme päihdeohjelman juuri teidän yrityksenne tarpeisiin. Pidämme myös koulutustilaisuuksia esihenkilöille, miten tunnistaa ja ennaltaehkäistä päihdehaittoja työpaikalla. Kysy lisää työterveystiimiltäsi. 

Artikkelin asiantuntijana on toiminut Henri Karvinen, asiantuntijalääkäri, Pihlajalinna. 

 

Pyydä tarjous työterveyspalveluista

Haluatko kuulla, miten voimme tukea teidän työyhteisönne hyvinvointia?  Tutustu Pihlajalinnan työterveyspalveluihin

Jätä tarjouspyyntö

 

Aikaisemmat ajankohtaiset uutiset

Kelakorvaushakemuksen teko

Työterveyshuollon korvausten hakeminen verkosta Työnantajan tulee hakea Kelalta työterveyshuollon kustannusten korvauksia 6 kuukauden kuluessa...

Tulos syntyy hyvinvoinnin kautta

Psykologinen turvallisuus työpaikalla on keskeinen tekijä, joka edistää sekä työntekijöiden hyvinvointia että yrityksen tulosta. Mutta miten tämä...

Lomalta paluun ABC

Miten ihanalta tuntuukaan, kun lämpö hellii jäseniä ja kaivattu kesäloma tuo vapautta ja vaihtelua päivien sisältöön. On aikaa ja mahdollisuuksia...

Kesäyön uni

Kesä on tullut vihdoinkin ja saanut meidät heräämään talven horroksesta. Valon määrä lisääntyy huimasti ja lämpö hellii niin kehoa kuin mieltäkin....

Kesä on aivojen palautumisen aikaa

Työterveyspsykologina huomaan vuosi toisensa jälkeen, että ihmiset odottavat kesältä vastapainoa pimeyden ja kylmyyden ajalle. Jos kesä osoittautuu...

Nainen, vaihdevuodet ja työelämä

Nivelkipuja, unettomuutta, sydämentykytystä, päänsärkyä, hikoilua? Tuntuuko, että rautainen ammattitaito ja osaaminen ovat yhtäkkiä katoamassa ja...

Johda itseäsi kuin Hercule Poirot

Toimitko työssäsi kuin Hercule Poirot? Mitä paineisempi tilanne, sitä varmimmin mestarietsivä ilmoitti kaikille osapuolille vetäytyvänsä...

Kokonaisvaltainen työergonomia

Mitä tarkoittaa ergonomia? Sana ergonomia tulee kreikan kielen sanoista työ ja luonnonlait (ergo ja nomos). Tässä työ tarkoittaa työelämässä...