Kesä on aivojen palautumisen aikaa

Työterveyspsykologina huomaan vuosi toisensa jälkeen, että ihmiset odottavat kesältä vastapainoa pimeyden ja kylmyyden ajalle. Jos kesä osoittautuu koleaksi ja sateiseksi, ruuhkautuvat työterveyspsykologien vastaanotot jo aiemmin syyskauden alussa – kun taas hellekesän jäljiltä asiakasryntäys tapahtuu vasta pimeän tihentyessä syyslomien jälkeen.

Henkinen kanttimme on selvästi säiden armoilla – ellemme ota käyttöön itsensä johtamisen taitoja ja pientä etukäteissuunnittelua. Kannattaa pysähtyä kuuntelemaan, mitä kesältään odottaa. Mitä tulee mieleen sanaparista ”hyvä kesä”?

Vietämme kesää eri tavoin, toiset lomaillen, toiset töissä. Hyvä kesä ei välttämättä vaadi kuukauden helteistä lomailua, vaan voimme itse vaikuttaa siihen, että aivomme saavat palautua. Kesän virkistävän vaikutuksen voi kokea ilmoista riippumatta.

Kiinnitä huomiota vaihteluun

Aivoille hyvä kesä tarkoittaa aktiivisuuden ja passiivisuuden vaihtelua, joka lähtee sisäisestä tarpeesta. Vaihtelun saavuttamiseksi ei tarvita stimulantteja tai rauhoittavia. Ympäristön vaihtaminen voi virkistää, jos arkesi on ollut samanlaista toistoa. Toisaalta, jos arkesi on ollut hektistä, kaipaat ehkä samanlaisina toistuvia päiviä ja rauhallisia öitä. Kuuntele, mitä tarvitset – päivät sisätiloissa sateen levollisessa ropinassa sudokuja ratkoen voivat olla yhtä hyviä kuin spontaanit retket.

Kesän koittaessa kannattaa olla suunnitelmallinen, jotta aivot pääsevät laskeutumaan leppoisampiin päiviin. Jos lomailet kesällä, muista ainakin nämä asiat:

  1. Kirjoita salasanat ylös ennen koneen sulkemista.
  2. Tee lista työtehtävistä, joihin tarttua loman jälkeen.
  3. Irrottaudu henkisesti töistä.

Anna lomasi olla vastakohta työpäiville: Jos olet töissä vastuunkantaja, höllennä otetta lomalla. Jos työpäivät täyttyvät dediksistä, älä aikatauluta kesääsi täyteen, vaan anna odottamattomille tapahtumille tilaa.

Entä jos kesä menee töissä? Monet meistä lomailevat tavanomaisten lomakuukausien ulkopuolella, tai lomapäiviä ei ole vielä kertynyt tarpeeksi. Kesästä voi kuitenkin nauttia myös töissä ollessa ja tuoda vaihtelua sen sijaan rutiineihin. Mitä jos pyöräilisit töihin maisemareittiä tai piipahtaisit ruokatunnilla hakemaan jäätelön? Voisiko kotikonttori muuttaa ulos tai kahvitauolla nauttia raikkaasta kesäsateesta kasvoilla?

On myös hyvä tiedostaa, että pitkät viikonloput voivat tuoda samat hyödyt kuin pidempi yhtäjaksoinen loma. Kesään kannattaa viljellä pieniä irtiottoja, jotta aivot saavat kaipaamaansa vaihtelua ja lepoa. On tärkeää myös pitää huolta, että jossain vaiheessa vuotta toteutuu pidempi tauko töistä.

Palataan töihin lempeästi

Töihin paluu ei yleensä ole yhtä auringonpaistetta, vaikka lomalta palattaisiinkin levänneenä. Tämän vuoksi töihin paluu kannattaa suunnitella mahdollisimman vähän kuormittavaksi. Pyri asettamaan sisäinen kellosi uuteen rytmiin viikkoa ennen loman päättymistä, jos vuorokausirytmisi on muuttunut kesän aikana. Aamuvirkuille ei töihin herääminen saata tuottaa ongelmia parin työaamun jälkeen, kun taas iltavirkkujen kannattaa muistaa, että unirytmiä voi aikaistaa 15 minuuttia vuorokaudessa.

Jos mahdollista, aloita työviikko hieman normaalia lyhyemmällä viikolla, jolloin aivoillasi on enemmän aikaa tottua uuteen arkeen. Töihin paluu voi olla hieman jähmeää itse kullekin, joten työpaikalla voidaan sopia, että annetaan työtovereille rauha palata töihin: Ei kiireellisiä päätöksiä tai täysiä kalentereita heti ensimmäisenä päivänä, vaan annetaan jokaiselle aikaa löytää ne salasanalaput ja muistella, että mitenkäs se tiedosto liitettiinkään sähköpostiin. Kun töihin laskeutuminen tapahtuu lempeästi, niin loman palauttava vaikutus säilyy pidempään.

Ei paineita kesästä

Ei kannata etukäteen murehtia, onnistuuko palautuminen kesällä. Mieltä voi harmittaa, jos vapaalle ei säätiedotuksessa povata aurinkoa, mutta kesä voi tuoda virkistävää vaihtelua säistä riippumatta – hyvä kesä muodostuu ennen kaikkea sisäisten tarpeiden täyttämisestä, ei ulkoisista tekijöistä. Jos askel ei kuitenkaan ole syksyllä kepeä, keskustele tilanteen ratkaisuvaihtoehdoista esihenkilösi kanssa. Jos ratkaisua vaatiikin oma olotilasi, voi työterveyshoitaja auttaa asiassa. Yhdessä on mahdollista etsiä ratkaisuja tilanteeseen, jotta arki ja työt asettuisivat toivotuille raiteille.

 

Pidämme huolta myös kesällä

Pihlajalinna työterveys pitää huolta työntekijöistä myös kesällä. Jos mielen taivaalla näkyy ukkospilviä ja organisaatiollanne on käytössä Mielen huoli -linja, voi sinne ottaa yhteyttä matalalla kynnyksellä.

Lempeitä kesäpäiviä,
Susanna Paarlahti
Työterveyspsykologian palvelupäällikkö

Älä anna sairastelun pilata kesälomaa – Pihlajalinnan etävastaanotto palvelee vuorokauden ympäri!

Silmätulehdus, allergiaoireet, ötökän pistos ja moni muu kesäinen vaiva hoituu kätevästi etänä. Työterveyden sopimuksiin sisältyy usein myös etäpalvelut, joka on hyvä tapa hoitaa monia kiireellisiä ja kiireettömiäkin asioita helposti ilman jonotusta ja käyntiä toimipisteessä. Mikäli tilanne vaatii tarkentavia tutkimuksia, etävastaanotto hoitaa lähetteen jatkotutkimuksiin.

– Etävastaanotolla vaivoihin saa apua nopeasti, luotettavasti ja henkilökohtaisesti – etävastaanotolla palvelevat mukavat ja asiantuntevat lääkärit ja hoitajat, kuten Pihlajalinnan muissakin asiointipisteissä, sanoo Eeva Tukiainen, Pihlajalinna Etäklinikan palvelupäällikkö. Lue lisää tästä!

 

Kesäajan poikkeusaukioloajat

Pihlajalinnan toimipisteet toimivat kesän aikana poikkeusaukioloajoilla. Löydät toimipistekohtaiset poikkeusaukioloajat osoitteesta Pihlajalinna.fi.

 

Aikaisemmat ajankohtaiset uutiset

Kelakorvaushakemuksen teko

Työterveyshuollon korvausten hakeminen verkosta Työnantajan tulee hakea Kelalta työterveyshuollon kustannusten korvauksia 6 kuukauden kuluessa...

Tulos syntyy hyvinvoinnin kautta

Psykologinen turvallisuus työpaikalla on keskeinen tekijä, joka edistää sekä työntekijöiden hyvinvointia että yrityksen tulosta. Mutta miten tämä...

Lomalta paluun ABC

Miten ihanalta tuntuukaan, kun lämpö hellii jäseniä ja kaivattu kesäloma tuo vapautta ja vaihtelua päivien sisältöön. On aikaa ja mahdollisuuksia...

Kesäyön uni

Kesä on tullut vihdoinkin ja saanut meidät heräämään talven horroksesta. Valon määrä lisääntyy huimasti ja lämpö hellii niin kehoa kuin mieltäkin....

Nainen, vaihdevuodet ja työelämä

Nivelkipuja, unettomuutta, sydämentykytystä, päänsärkyä, hikoilua? Tuntuuko, että rautainen ammattitaito ja osaaminen ovat yhtäkkiä katoamassa ja...

Johda itseäsi kuin Hercule Poirot

Toimitko työssäsi kuin Hercule Poirot? Mitä paineisempi tilanne, sitä varmimmin mestarietsivä ilmoitti kaikille osapuolille vetäytyvänsä...

Kokonaisvaltainen työergonomia

Mitä tarkoittaa ergonomia? Sana ergonomia tulee kreikan kielen sanoista työ ja luonnonlait (ergo ja nomos). Tässä työ tarkoittaa työelämässä...

Pidetään huolta työkyvystä

Suomalaisessa työelämässä ilmenee vanhaa yksioikoista suhtautumista sairaudesta aiheutuvaan työkyvyttömyyteen. ”Tulet töihin vasta, kun olet täysin...