Samalla tavalla kuin aurinko on elämän edellytys, ovat liike ja liikkuminen välttämättömiä ihmisen psyykkiselle ja fyysiselle hyvinvoinnille. Liikkumisella on myönteisiä vaikutuksia käytännössä kaikkiin terveyden osa-alueisiin. Säännöllinen liikkuminen on myös lääke, toimivaksi näytetty hoitomuoto monissa erilaisissa sairauksissa, kuten mielialaoireissa, lihavuudessa sekä sydän- ja verisuonitaudeissa. Terveyden ja liikkumisen välisessä suhdeverkostossa on kuitenkin eräs erityistapaus: TULE-terveys.
Erityistapaus se on siksi, että liikkeellä on TULE-terveyteen myönteisten vaikutustensa lisäksi myös suoria kielteisiä vaikutuksia: Liiallinen kehonosaan kohdistunut liike, joko hetkellisen tai pidempikestoisen kuormittumisen myötä, on tyypillinen syy TULE-vaivan syntymiselle. Konkreettisena esimerkkinä liikuntavammat, joita raportoidaan Suomessa vuositasolla satoja tuhansia, ja jotka kaikki siis ovat samalla TULE-vaivoja.
Mitä tästä pitäisi ajatella?
Tulisiko meidän TULE-vaivojen välttämiseksi olla siis liikkumatta ja samalla toimia aivojen biologisen oletusasetuksemme mukaan, eli säästää energiaa aina kun mahdollista. Ei toki!
Edellä kuvattu liikkeen ja TULE-terveyden välinen erityissuhde tulee kuitenkin huomioida ensinnäkin yksilötasolla sekä liikkumisen annostelussa että liikkeen laadussa, ja näin Pihlajalinnan ammattilaiset myös tekevät.
Organisaatiotasolla liikkeen ja TULE-terveyden välisen kaksiteräisen suhteen huomioiminen on tärkeätä esimerkiksi työterveystoimenpiteitä valittaessa ja kohdennettaessa: Jos tavoitellaan henkilöstön terveyden edistymistä yleisesti tai halutaan erityisesti edistää työntekijöiden liikunnallisuutta, kannattaa huomio suunnata ensisijaisesti liikuntapalveluihin (esim. Forever-liikuntakeskuksen palvelut työterveysasiakkaille ja yksilöllinen liikuntaneuvonta työfysioterapeutin vastaanotolla). Mikäli tavoitteena on vähemmän TULE-vaivoja ja niistä seuraavia poissaoloja, kannattaa katse kääntää ensisijaisesti TULE-terveyspalveluihin kuten TULETKO-kartoitus ja Työfysioterapeutin suoravastaanotto), joissa TULE-terveyden eri ulottuvuudet ja osatekijät, kuten liikkuminen, huomioidaan kokonaisvaltaisesti.
Työfysioterapeutti on työterveyden ammattilaisista se, jonka osaamisalueeseen ja tehtäviin liikkumisen, TULE-terveyden ja työkyvyn risteyskohdassa operointi erityisesti kuuluu, ja jonka kanssa voit keskustella tarkemmin oman organisaatiosi tavoitteisiin sopivista ratkaisuista.
Lopuksi vielä kaksi terveysneuvoa sinulle jokaiseen työpäivääsi: katsele välillä kauas ja muista liikkua (käväise vaikka siellä kaukaisuudessa).
Lauri Raivo
Palvelupäällikkö työfysioterapia