Työelämä vaatii jatkuvaa keskittymistä ja tehokkuutta, mutta ilman riittävää palautumista kuormitus kasvaa ja suorituskyky heikkenee. Tutkimusten mukaan lyhyetkin tauot työpäivän aikana voivat alentaa verenpainetta, vähentää stressihormonien määrää elimistössä ja parantaa kognitiivista suorituskykyä. Mitä suurempi työkuorma ja kiire, sitä tärkeämpiä minitauot ovat.
Minitauko on 30 sekunnista muutamaan minuuttiin kestävä lyhyt tauko, joka voidaan toteuttaa työpisteellä työn lomassa. Tutkimusten mukaan lyhyitä taukoja on hyvä pitää useampi työpäivän tai työvuoron aikana. Minitauko voi olla esimerkiksi hengitysharjoitus, venyttely, ikkunasta ulos katsominen tai pieni kävely.
Miten minitauot hyödyttävät organisaatiota?
- Parantavat työtehoa ja keskittymiskykyä
Säännölliset tauot parantavat aivojen toimintakykyä ja auttavat säilyttämään keskittymiskyvyn koko päivän ajan. Työntekijän hyvä vireystila vähentää myös virheiden määrää.
- Vähentävät stressiä ja parantaa palautumista
Minitauot auttavat laskemaan stressitasoja ja ennaltaehkäisevät uupumusta. Ne tukevat palautumista jo työpäivän aikana, mikä parantaa pitkäjänteisesti jaksamista.
- Ehkäisevät tuki- ja liikuntaelinvaivoja
Erityisesti istumatyössä yksipuoliset asennot voivat aiheuttaa lihasjännityksiä ja kipuja. Elpymisliikunnalla eli työn lomassa tehtävillä lyhytkestoisilla taukoliikkeillä voidaan vähentää väsymys- ja rasitusoireita sekä tasapainottaa työn kuormitusta.
- Vähentävät sairauspoissaoloja
Säännöllinen työn tauottaminen vähentää fyysistä ja henkistä kuormitusta, mikä auttaa ehkäisemään työperäisiä sairauksia, kuten tuki- ja liikuntaelinvaivoja ja stressiperäisiä oireita. Kun työntekijät pysyvät vireinä, työkyky säilyy pidempään ja sairauspoissaolot vähenevät.
Minitauot osaksi yrityksenne arkea
Lyhyt työstä palauttava tauko voi kestää vain hetken ja sen voi toteuttaa monella eri tavalla.
Minitauko voi olla rauhoittava hengitysharjoitus, venyttely tai aktiivinen liike tai kävely, joka nostaa energiatasoja. Se voi olla myös sosiaalinen hetki, kuten lyhyt keskustelu työkaverin kanssa.
Tärkeintä on löytää itselle ja työyhteisölle sopivat tavat, joka tukevat palautumista ja virkistävät työpäivän aikana.
Jotta minitauot vakiintuvat osaksi työyhteisöä, niiden toteuttaminen kannattaa suunnitella osaksi työpäivää.
- Aikatauluta: Suunnittele minitauot kalenteriin 30–60 minuutin välein.
- Muistuta: Hyödynnä sovelluksia tai ajastimia muistuttamaan tauoista.
- Kannusta: Luo työyhteisöön kulttuuri, jossa minitauot ovat osa arkea.
Voit myös jakaa Pihlajalinnan minitauko-oppaan työntekijöillesi, josta löydät käytännön esimerkkiharjoituksia.
Haluatko kehittää työhyvinvointia organisaatiossasi?
Pihlajalinna tuntee työn ja tekijät – ymmärrämme, miten erilaiset työympäristöt ja -tehtävät vaikuttavat hyvinvointiin. Pihlajalinna Työterveyden asiantuntijat auttavat suunnittelemaan ratkaisuja, jotka tukevat työntekijöidesi jaksamista ja hyvinvointia. Ota yhteyttä, ja rakennetaan yhdessä hyvinvoiva työyhteisö!
Pyydä tarjous työterveyspalveluista
Haluatko kuulla, miten voimme tukea teidän työyhteisönne hyvinvointia? Rakennetaan yhdessä työterveysratkaisu, joka pitää sekä kehon että mielen kunnossa. Tutustu Pihlajalinnan työterveyspalveluihin