Tallriksmodellen för den dagliga tidsanvändningen

Tillbaka till arbetsvardagen – ta hjälp av tallriksmodellen för den dagliga tidsanvändningen

 

Lyckades du glömma jobbet? Under semestern nollställs arbetsminnet effektivt, vilket är bra, eftersom minnet nog klarnar trots att det i början kan kännas som om du inte alls kommer ihåg var du slutade före du åkte på semester. I slutet av sommarsemestern är även sömnrytmen ofta upp och ner, och du är trött och seg på morgnarna.

 

Du klarar av allt detta så länge du kommer ihåg att inte proppa din vardag alldeles full. Det lönar sig att kombinera arbete och fritid – drick morgonkaffet eller ät lunch på torget eller på din balkong så känns det ännu som sommar. Den bekanta tallriksmodellen kan hjälpa dig med tidsanvändningen när du mjuklandar i arbetsvardagen.

 

Det att höstsäsongen börjar är för många en återgång till vardagsrutinerna. Rutinerna – en utmärkt dräng, men dålig husbonde. Den nya höstsäsongen utgör dock en möjlighet att bevara fungerande och gynnsamma rutiner, och att utrota förslavande och styrande rutiner. Ta hjälp av tallriksmodellen för den dagliga tidsanvändningen!

 

På samma sätt som den traditionella tallriksmodellen, består tallriksmodellen för den dagliga tidsanvändningen av sektorer. Nu granskar vi emellertid tidsanvändningens delområden. De ”viktiga näringsämnena” i vår tidsanvändning är tiden vi tillbringar tillsammans som familj, den egna tiden som familjemedlemmar, hemrutinerna, övergångarna, vila och nedtrappning, lek och motion, vännerna och samvaro. En bra vardag skulle som rutin innehålla alla dessa.

 

En enstaka syssla kan uppfylla flera av dessa sektorer på en gång. Till exempel att sparka lite fotboll eller grilla tillsammans med familjens vänner skulle inte endast uppfylla punkterna vännerna och samvaro, utan också lek och motion-punkterna. När du skjutsar barnet till en hobby skulle du, beroende på genomförandet, uppfylla punkten övergångar, men också lek och motion när ni under resan spelar nummerskyltspelet, eller när du tar en joggingtur medan barnet är på hobbyn.

 

En bra vardag uppfyller behoven för ett bra liv. Det är dock viktigt att de ovannämnda sektorerna är i balans så att inget enstaka område blir för dominerande.

 

Om livet endast består av rutiner och övergångar, och ingen vila och nedtrappning eller gemensam tid som familj, så blir atmosfären hemma lätt spänd. Å andra sidan om livet endast består lek och motion, samt vänner och samvaro, så börjar vardagen snabbt lida om ingen har handlat mat eller tvättat kläder.

 

Familjen är en grupp människor som hela tiden förändras och som bor under samma tak. Alla blir bland annat äldre, vilket redan i sig gör att önskemålen om tidsanvändningen i familjen ändras.

 

Diskutera tillsammans hur stora ni vill att varje delområde i tidsanvändningen är i familjen den här hösten. Kom vid behov överens om hur exempelvis hushållsarbetet omfördelas ifall flera familjemedlemmar vill ha mycket egen tid för sina hobbyer och vänner. På lång sikt mår alla i familjen bättre om belastningen på en person inte blir för stor. Till och med familjens yngsta lär sig på så sätt viktiga livskunskaper för att hantera vardagen!

 

Och den här höstens modell behöver inte längre nästa vår vara tallriksmodellen som alla gillar. Då kan man igen diskutera och tillsammans göra en ny uppdatering.

Nyheter

Totalergonomi i arbetet

Vad avses med ergonomi?  Ordet ergonomi kommer från grekiskans ord för arbete och naturlagar (ergo och nomos). Här avses sådant arbete som utförs i...

Fysisk ergonomi vid datorarbete

När det gäller datorarbete ser många spändhet och smärta i nacke och skuldror som en självklar och oundviklig del av arbetet. Det är viktigt att...

För en bra TULE-hälsa

Avsikten med den här texten är att reda ut begreppen på den spelplan där vi – kundorganisationerna, företagshälsovården och andra aktörer –...

Influensa kan bli dyrt

Visste du att en frisk person i arbetsför ålder kan vara sjuk på grund av influensavirus i en vecka? Kostnaden för en sjukledighetsdag är i...

Kangasala stad

Samtalen via telefontjänsten Sinnesro minskade frånvaron i Kangasala stad   Kangasala stad har erbjudit Sinnesro-linjen som en del av...