Näringsterapi som en del av en god företagshälsovård

Varför lönar det sig för företag att utnyttja en näringsterapeuts tjänster? Är inte förbättringen av levnadsvanorna arbetstagarens eget ansvar? Övervikt kan vara ett ämne som man inte talar om på arbetsplatsen och ett ämne som man helst inte vill behandla, men det lönar sig inte att låta bli.

Undersökningar och det praktiska livet har påvisat att en tillräcklig näring, regelbunden måltidsrytm och kost av hög kvalitet förbättrar energin på arbetet. Måltider under arbetstiden har en direkt positiv inverkan på arbetsförmågan. Fetma, metabolt syndrom och diabetes påverkar därtill arbetsförmågan och orken på lång sikt. I behandlingen av dessa sjukdomar spelar näringen en stor roll och näringsterapi är nyckeln till att upprätthålla arbetsförmågan.

 

Levnadsvanornas betydelse för kostnaderna och arbetsförmågan

Målet med publikationsserien Effekter av interventioner för stöd av arbetsförmågan, Översikt till arbetsförmågan- och kostnadseffekter (på finska) som publicerats av statsrådet var att identifiera åtgärder som förebygger och stöder arbetsförmågan på individ-, arbetsplats- och samhällsnivå. De starkaste bevisen gällde de positiva

effekterna av livsstilsinterventioner, individorienterad stresshantering, modellen för ersättande arbete, anpassning av arbetet, partiell sjukdagpenning och individuell psykoterapi. Livsstilsinterventioner, stresshantering, en förbättring av den fysiska ergonomin och partiell sjukdagpenning har i synnerhet visat sig att ha positiva kostnadseffekter.

Enligt FinHälsa 2017 -undersökningen (på finska) är livskvaliteten för personer som är överviktiga och feta betydligt sämre än för personer som är normalviktiga. Hos personer med fetma observerades en svagare fysisk och psykisk arbetsförmåga samt fler självrapporterade frånvaron från arbetet. Fetma påverkar på ett negativt sätt hur individen upplever hälsan och välbefinnandet och försämrar också samtidigt arbetsförmågan.

Institutet för hälsa och välfärd har bedömt att fetma och dess associerade sjukdomar orsakar 1,4–7,0 procent av alla kostnader inom den finländska hälso- och sjukvården. En effektiv behandling av fetma kan ur företagets perspektiv medföra betydliga kostnadsbesparingar om man till exempel kan minska på mängden sjukfrånvaron och invalidpension. Det lönar sig inte att ensam våndas över individen utan företaget kan tillsammans med företagshälsovården spela en aktiv roll i att hjälpa arbetstagaren med livsstilsförändringen.

Näringsterapeuten stöder arbetsförmågan och orken i arbetet

En god livsstilshandledning kräver att man har en omfattande förståelse för människans hälsa i sin helhet samt för fysiska och psykologiska hinder i anslutning till livsstilsförändringar. Man behöver också färdigheter i att bemöta klienten och tillsammans hitta förändringar som passar in i vardagen och som är möjliga att genomföra. En legitimerad näringsterapeut har den nödvändiga kompetensen i handledning i livsstilsförändringar, klientbemötande och genomförandet av en effektiv förändring.

Näringsterapeuten är en viktig del av den högkvalitativa företagshälsovården och stöder arbetstagarens arbetsförmåga samtidigt som hen främjar både arbetsgivarens och företagets intressen. Redan några besök hos näringsterapeuten kan starta en betydande förändring.

Det lönar sig att hänvisa en sådan arbetstagare till näringsterapeutens mottagning som behöver behandling samt stöd och handledning till exempel i planeringen av arbetsplatsmåltiderna. I synnerhet skiftarbetare eller personer som arbetar i andra atypiska skift kan uppleva att det kan vara utmanande med arbetsplatsmåltiderna. Näringsterapeuten hjälper också till i behandlingen av fetma och stöder dig i viktkontrollen.

Därtill får du på näringsterapeutens mottagning hjälp med och vägledning i:

  • kostbehandlingen vid typ II diabetes och metabolt syndrom
  • behandlingen av ätstörningar
  • behandlingen av celiaki och inflammatoriska tarmsjukdomar
  • att lindra symtom vid förstoppning och funktionella magbesvär
  • konstaterandet av näringsbrist och planeringen av behandlingen.

Därtill har företaget möjlighet att få ersättningar från FPA (EK I) för tjänsterna som näringsterapeuten erbjuder. Mer information om ersättningsvillkoren på FPA:s webbplats.

 

Vi tar hand om er – stöd för individer och företag

På Pihlajalinna arbetar legitimerade näringsterapeuter (på finska), som har yrkesbehörighet inom företagshälsovården och kompetens inom främjandet av arbetsförmågan och skötandet av välbefinnande på arbetsplatsen. Vi har yrkesutbildade personer som verkar riksomfattande på olika orter. Mottagningen kan också behändigt genomföras som en telefon- eller videomottagning, vilken underlättar tillgången till hjälp. Vi ser till att era arbetstagare blir bemötta med empati också i sådana problem som kanske inte traditionellt anses vara en del av företagshälsovården.

Näringsterapeuterna erbjuder inte bara individuell handledning utan också mångsidiga arbeten som hör till arbetsgemenskapen, såsom föreläsningar, grupphandledning och evenemang inom välbefinnande på arbetsplatsen. Pihlajalinnas näringsterapeuter delar också gärna med sig av sin kompetens i upprättandet av verksamhetsplaner och arbetsplatsutredningar.

Näring som främjar välbefinnandet på arbetsplatsen, hälsan och orken på arbetet är ett gemensamt intresse både för arbetsgivaren och arbetstagaren och som borde granskas mer omfattande än bara för arbetsplatsmåltider och kaffepauser. Har ni i er organisation ett behov av att fästa mer uppmärksamhet vid arbetstagarnas näring?

Anette Palssa
Legitimerad näringsterapeut, HvM
Kortterapeut (kognitiv och psykofysisk riktning)

Ilana Stolberg
Legitimerad näringsterapeut, HvM

 

I medierna: Lääkärilehti
Lihavuuden yhteys elämänlaatuun ja työkykyyn suomalaisessa aikuisväestössä – Lääkärilehti (laakarilehti.fi) (på finska)

Läs även:
Viktkontrollen baserar sig inte på självdisciplin:
https://www.pihlajalinna.fi/tietoa-meista/blogi/painonhallinta-ei-perustu-itsekuriin (på finska)

Näringsterapi:
https://www.pihlajalinna.fi/palvelut/yksityisasiakkaat/painonhallinta/ravitsemusterapia (på finska)

Kliniken för viktkontroll:
Https://www.pihlajalinna.fi/palvelut/yksityisasiakkaat/painonhallinta/painonhallintaklinikka (på finska)

Kliniken för folksjukdomar:
https://www.pihlajalinna.fi/palvelut/yksityisasiakkaat/kansantautiklinikka (på finska)

Nyheter

Resultat uppnås genom välbefinnande

Psykologisk säkerhet på arbetsplatsen är en central faktor som främjar såväl de anställdas välbefinnande som företagets resultat. Men hur skapas...

Sommarnattens dröm

Sommaren är äntligen här och vi har vaknat upp ur vinterdvalan. Ljusmängden har ökat rejält och värmen gör bra för både kropp och sinne. De ljusa...

Kvinnan, klimakteriet och arbetslivet

Ledvärk, sömnlöshet, hjärtklappning, huvudvärk, svettning? Känns det som om den höga nivån på yrkeskunskapen och kunnandet plötsligt är på väg att...

Totalergonomi i arbetet

Vad avses med ergonomi?  Ordet ergonomi kommer från grekiskans ord för arbete och naturlagar (ergo och nomos). Här avses sådant arbete som utförs i...

Fysisk ergonomi vid datorarbete

När det gäller datorarbete ser många spändhet och smärta i nacke och skuldror som en självklar och oundviklig del av arbetet. Det är viktigt att...

För en bra TULE-hälsa

Avsikten med den här texten är att reda ut begreppen på den spelplan där vi – kundorganisationerna, företagshälsovården och andra aktörer –...

Influensa kan bli dyrt

Visste du att en frisk person i arbetsför ålder kan vara sjuk på grund av influensavirus i en vecka? Kostnaden för en sjukledighetsdag är i...