När arbetet flyter smidigt känns det bra. När arbetet flyter smidigt känner också arbetstagaren värdet av sitt arbete. Ofta känns det som att jag är bra eftersom jag fick det här att fungera. Självkänslan ökar när arbetet går framåt och blir färdigt, berättar företagspsykolog och servicechef Susanna Paarlahti.
För att arbetet ska flyta smidigt behövs det många saker, allt från den egna kompetensen till att det inte uppkommer stötestenar från omständigheterna. Man är dock beredd att anstränga sig för känslan av meningsfullhet, för att saker och ting ska gå smidigt och för att arbetsflödet ska flyta. Tillräckligt ofta lönar det sig att anstränga sig även om det ibland tar på krafterna.
Växelverkan ökar på smidigheten och samhörigheten
Kännetecknet på ett smidigt arbete är en fungerande växelverkan med andra, där även informationsflödet flyter och känslorna rör sig. Man låter glädjen smitta av sig och man tar upp ämnen som orsakar förtret i syfte att lösa dem. Ingen pantar på information, man delar med sig av nyheter och reaktionerna till nyheterna stärker känslan av samhörighet på ett meningsfullt sätt.
Alla kan känna sig tillhöra denna grupp som arbetar tillsammans. Från känslan av tillhörighet uppkommer en vilja att hjälpa och att man vågar be andra om åsikter eller hjälp.
Man har ett gemensamt mål. För att uppnå målet har alla i arbetsgemenskapen ett värde.
På många arbetsplatser har man uppnått det som nämnts ovan åtminstone ibland. Om arbetspressen blir långvarig, kan den leda till att belastningen blir ackumulerad och då börjar atmosfären och smidigheten i arbetet spricka.
Arbetets belastning kan vara ett hot mot gemensamma visioner
Vid ackumulerad belastning kan situationen ibland ganska snabbt leda till en ond cirkel, ibland småningom och omärkbart. I synnerhet i långsammare utvecklingsprocesser kan den vara svår att identifiera på ett realistiskt sätt, att man inte har känt ett tillräckligt positivt lyft på länge.
Uppmärksamheten kan vara fäst på nya störningssituationer som har uppkommit med försöken att hitta lösningar och som man vill tro att är tillfälliga. Samtidigt kan ett för stort återhämtningsunderskott ackumuleras hos många i arbetsgemenskapen.
Om det finns behov av att korrigera situationen på arbetsplatsen, bör man bedöma om man börjar med att korrigera återhämtningsunderskottet eller att bygga upp det gemensamma visionsmålet. I en arbetsgemenskap blir det lätt så att man ser mot det förflutna: man vill samla in vägkost för framtiden genom att gå igenom det som man har upplevt. Då är det viktigt att alla har krafter att gå tillbaka till det förflutna.
Det finns en risk att man sjunker in i det förflutna om det uppstår känslor som man dras in i då man memorerar gamla saker. Man får ångest och saknar energi. Ångesten försvinner dock när man på nytt får tag i de gemensamma visionsmålen. Jag hittar min plats och återfår viljan att ta tag i arbetet.
Hur kan man hitta lösningar till problem med smidighet i arbetet?
Att komma fram till en lösning på arbetsplatsen är främst en angelägenhet för ledningen och att man gör det tillsammans. Företagshälsovårdsteamet och en företagspsykolog som är utsedd för organisationen kan dock agera som stöd för chefsarbetet eller som diskussionsledare inom arbetsgemenskapen när man börjar bygga upp ett visionsmål eller på något sätt inte kan komma vidare. Du kan kontakta företagspsykologen för ditt företagshälsovårdsteam via er utsedda företagsskötare.
Hos vissa av medlemmarna i arbetsgemenskapen kan erfarenheterna som hör till atmosfäråtgärderna väcka känslor och kräva tid att smälta. Då kan ett samtal med en utomstående fungera för låsningar i sinnet liksom massage fungerar för styva muskler. Man hittar ett sätt att ge uttryck för saker och ting, de får rätt proportioner och sätts på plats.
Pihlajalinnas Sinnesro-linje är rätt plats för diskussioner där man betraktar sina egna erfarenheter, önskemål och behov. Man får tillgång till snabbt samtalsstöd med låg tröskel samt mer regelbunden kortterapi i några månader.
Mer information om Sinnesro-linjen för företagshälsovårdskunder (på finska)
Susanna Paarlahti,
Servicechef, företagspsykologi
—–
Kan du använda psykologen för ditt företagshälsovårdsteam?
Alla organisationskunder i Pihlajalinna har blivit utsedda ett multiprofessionellt team som även omfattar en företagspsykolog.
Företagspsykologen är en expert i psykosociala ärenden, det vill säga frågor som rör det psykiska välbefinnandet. Dessa kan höra samman med växelverkan i arbetsgemenskapen, att förbättra smidigheten i arbetsprocesserna, att klargöra minnesbelastningen och gestaltningen samt att återhämta sig från arbetsbelastning. Även det att man identifierar styrkorna för arbetstagare i olika åldrar, olika fördelar som hör samman med ledningspraxisen eller frågor som gäller bearbetning av olika faser som tidigare har belastat arbetsgemenskapen, kan främjas tillsammans med psykologen för ert team.
Företagspsykologen kan bedöma arbetets psykosociala omständigheter till exempel som en del av en arbetsplatsutredning. Hen kan delta i planerandet av innehållet i följande års verksamhetsplan. Eller hen kan vara chefens tankepartner i problemsituationer liksom lotsen hjälper kaptenen när en led är svår att navigera.
Teamets företagspsykolog är ett stöd för hela arbetsgemenskapen i sektorövergripande och flerfasiga processer. Du kan kontakta företagspsykologen för ditt team via er utsedda företagsskötare.
—-
Läs även